[O1] Kilka problemów z ukochaną Octavią

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemasen
    Classic
    • 2009
    • 5

Strasznie drogi ten hak, ja montowalem rok albo dwa lata temu i hak kosztowal duzo mniej razem z wiazka. Jest do 1600kg oraz 70kg sila nacisku.
  • titanparts
    Classic
    • 2008
    • 22

Witam szanownych forumowiczów. Od niedawna jestem szczęśliwym właścicielem OII. Mam kilka problemów, otóż:
    w drzwiach kierowcy obok rygielka jest czerowna dioda, w ogóle się nie świeci, od czego ona jest i jak to włączyć?
    Po drugie jest taki problem, że w drzwiach kierowcy przy elektrycznych szybach jest blokada, by dzieci z tyłu nie mogły otworzyć szyb. U mnie jest tak, że jak wcisnę ten przycisk (czyli zablokowane otwieranie szyb z tyłu) to czasami to działa czasami nie. Chodzi o to, że jak mam zablokowane tylne szyby i nie ruszam tej blokady to czasami można sterować tylnymi szybami a czasami nie, jak to naprawić?
    Poza tym mam wszystkie szyby sterowane lektrycznie, alarm prawdopodobnie dokładany w serwisie, nie mogę w żaden sposób domknąć szyb z pilota, muszę trzymać kluczykiem w zamku, tylko tak mogę otworzyć/zamknąć szyby bez wchodzenia do autka. Czy można coś zrobić, by otwierać/zamykać szyby pilotem? Widziałem na forum piszecie coś o zmianie kodu czy coś takiego, nie mam pojęcia o co chodzi, proszę o podpowiedź czy trzeba grzebać się elektryką czy to coś prostego?Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam wszystkich

Komentarz

• tomekjmopl
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1187
      • Opel
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez titanparts
      Witam szanownych forumowiczów. Od niedawna jestem szczęśliwym właścicielem OII. Mam kilka problemów, otóż:
      w drzwiach kierowcy obok rygielka jest czerowna dioda, w ogóle się nie świeci, od czego ona jest i jak to włączyć?
      Dioda ta zapala się po zaryglowaniu zamków (zamknięciu auta) i miga miarowo aż do ich ponownego otwarcia - odryglowania - ot i cała filozofija :wink: ...

Komentarz

• titanparts
        Classic
        • 2008
        • 22

Ale problem jest taki że ona nie mruga, nawet przy zamknięciu auta. Słyszałem, że jest to dodatkowe ryglowanie drzwi, dlatego tak drążę ten temat, a nie że tylko mrugająca dioda.

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

U mnie jest tak, że jak wcisnę ten przycisk (czyli zablokowane otwieranie szyb z tyłu) to czasami to działa czasami nie
          A Zobacz czy jeśli właczone są światła (i podświetlenie deski rozdzielczej) i wciśniesz przycisk blokady tylnich szyb to gasnie podświetlenie przycisków sterujacych szybami tylnich drzwi w tylnich drzwiach?
          Czarny Elegance

Komentarz

• titanparts
            Classic
            • 2008
            • 22

Robiłem tak, podświetlenie przycisków tylnych szyb z tyłu ciągle się pali, bez względu na to, czy blokada sterowania tylnych szyb jest włączona czy nie.

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

podświetlenie przycisków tylnych szyb z tyłu ciągle się pali, bez względu na to, czy blokada sterowania tylnych szyb jest włączona czy nie.
              To znaczy, że blokada nie działa. Jeśli blokada działa to gaśnie podświetlenie przycisków w tylnich drzwiach.
              Czarny Elegance

Komentarz

• titanparts
                Classic
                • 2008
                • 22

Więc co to może być? Tak jak pisałem na początku postu, czasami zdarza się, iż ta blokada zadziała, nie dotykając przycisku blokady w pewnym momencie ona przestaje działać. Po pewnym czasie znowu działa??

Komentarz

• djczas
                  RS
                  • 2005
                  • 9612

Big, nie koniecznie najlepiej sprawdzić w ten sposób w cisnąć blokadę i nacisnąć przycisk z tyłu otwierania szyb
                  Dioda pokazuje że jest uaktywniona funkcja safe spróbuj zamknąć auto kluczem nie pilotem i po zamknięciu jeszcze raz przekręć kluczyk aby uaktywnić funkcje safe

Komentarz

• titanparts
                    Classic
                    • 2008
                    • 22

A więc tak, przed chwilą sprawdziłem.
                    Jeśli chodzi o blokadę szyb z tyłu, ciągle mam wciśniętą blokadę, jak uruchomiłem autko to blokada działała, nie można było otwierać z tyłu szyb, chociaż podświetlenie przycisków paliło się!!! gdy odblokowałem szyby z tyłu i ponownie zablokowałem to juz nie działała. Kilkanaście razy ją włączałem i nic. Z tego co zaobserwowałem do tej pory to nigdy nie da się jej włączyć jak silnik pracuje, jedynie czasami udaje się, że włącze blokadę przy wyłączonym silniku i jak go uruchomię to wtedy zablokowane (też nie zawsze). Co to może być??
                    Jesli chodzi o funkcję safe. Zrobiłem tak jak Big proponowałeś, nic nie dało, dalej lampka się nie pali.

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8033
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Poza tym mam wszystkie szyby sterowane lektrycznie, alarm prawdopodobnie dokładany w serwisie, nie mogę w żaden sposób domknąć szyb z pilota, muszę trzymać kluczykiem w zamku, tylko tak mogę otworzyć/zamknąć szyby bez wchodzenia do autka. Czy można coś zrobić, by otwierać/zamykać szyby pilotem?
                      W wersji Ambiente, taką chyba zresztą masz możesz otworzyć wszystkie szyby jednocześnie pilotem "scyzorykiem" trzymając dłuższą chwilę przycisk otwarcia samochodu, i zamknąć wszystkie trzymając przycisk zamykania samochodu przez dłuższą chwilę.
                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• titanparts
                        Classic
                        • 2008
                        • 22

Tak mam Ambiente, lecz nie mam pilota scyzoryka, mam alarm, który był prawdopodobnie założony w salonie. jest to zwykły kluczyk i oddzielnie pilot. Niestety nic nie daje jak dłużej potrzymam przycisk, nie domyka szyb

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8033
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

titanparts, Obawiam się, że ktoś w tym aucie coś kombinował. Wersja Ambiente miała chyba scyzoryk w standardzie. Alarm owszem był dokładany w salonie.
                          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• djczas
                            RS
                            • 2005
                            • 9612

titanparts, jaki masz silnik bo jak piszesz masz o2 to nie masz z pewnością 100% nie alh nie agr atd ahf asv asz początek będzie na b i jeśli nie masz o2 rs to nie masz silnika bmn

Komentarz

• titanparts
                              Classic
                              • 2008
                              • 22

A więc tak. Mam Octavkę 2004r 1.9TD 90KM. przepraszam najmocniej źle ustawiłem w profilu, mam OI po liftingu, ostatnie wypusty przd OII. W książce serwisowej obok silnika jest napis ALH, dlatego też tak wstawiłem do swego profilu, chyba że to się w innym miejscu sprawdza. Jeśli chodzi o kombinowanie przy samochodzie to nie ma takiej możliwości, odkupiłem od szwagra, razem z nim odbierałem ten samochód z salonu, znam go od nowiutkiego, zwykły kluczyk a nie scyzoryk został wydany z samochodem.

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

titanparts, to blokada nie będzie gasić podświetlenia z tyłu
                                dwa co do diody zrób tak jak napisałem zamknis kluczykiem dwa razy (jeden po drugim bez otwierania ) powinna sie uruchomić funkcja safe

Komentarz

• titanparts
                                  Classic
                                  • 2008
                                  • 22

Wiem, że nie będzie gasło podświetlenie przycisków, gdy blokada włączona, bo nawet jak uda się, że jest zablokowane i nie można otwierać z tyłu szyb to przyciski są podświetlone, tylko dlaczego czasami działa blokada czasami nie?
                                  Jeśli chodzi o funckję safe, tak robiłem, 2 razy kluczykiem zamykałem, jeden po drugim i dalej bez żadnego efektu.

Komentarz

• djczas
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 9612

titanparts, aa zrób jeszcze taki eksperyment zamknij sie w samochodzie i pociągnij za klamkę wewnętrzną jeśli działa funkcja safe powinien sie zamykać (auto ryglowanie) i wtedy może sie okazać że dioda sie spaliła

Komentarz

• titanparts
                                      Classic
                                      • 2008
                                      • 22

Zrobiłem tak jak piszesz, 2 razy kluczykiem, wsiadłem do samochodu, wsiadłem do środka, zamknąłem pilotem i normalnie mogę otworzyć klamką drzwi, pierwsze pociągnięcie klamki podnosi rygielek do góry, drugi otwiera drzwi

Komentarz

• djczas
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 9612

to coś jest nie tak z zamkami lub modułem komfortu trzeba zdiagnozować vagiem lub w ASO

Komentarz

• titanparts
                                          Classic
                                          • 2008
                                          • 22

Czyli konieczna wizyta w serwisie?
                                          A jeśli chodzi o blokadę szyb?

Komentarz

• djczas
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 9612

to samo bo to jeden układ jest komfortu lub coś nie kontaktuje w panelu szyb

Komentarz

• titanparts
                                              Classic
                                              • 2008
                                              • 22

Ok, super, wielkie dzięki, domyślam się iż jeśli chodzi o domykanie szyb przy chwilowym przyciśnięciu przycisku zamykania auta w pilocie to też może być to samo? Czyli tylko i wyłacznie serwis? Ile może mnie to kosztować?

Komentarz

• djczas
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 9612

nie wiem ile to może kosztować pogadaj z użytkownikiem Ziomal on cię pokieruje do kogoś z vagiem najpierw trzeba zdiagnozować

Komentarz

• titanparts
                                                  Classic
                                                  • 2008
                                                  • 22

Jeszcze raz dziękuję bardzo, pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...